Egy kis nosztalgia: Kilencéves a World of Warcraft

Amerikában. Mert itt Európában csak a következő év februárjában jelent meg, én pedig két héttel az itteni megjelenés után kezdtem el, egy német példánnyal (egy kollégám hozott szerencsére mindenkinek a cégnél, így egyet félretett nekem is), nálunk ugyanis már első nap elfogyott.

Külön kellett telepítenem egy angol kópiát, mivel a német verzión nem volt választható nyelv, és bár eredetileg németet tanultam, angolt meg nem, a játékok révén néhány dolgot jobban értettem angolul. Mára már egész jól értek már nemcsak „játékul”, és ezt például jobbára a WoW-nak meg annak köszönhetem, hogy ott vegyes guildben voltam sokáig.

Azok a régi szép idők…

bezzeg akkor! Mintha a nagyanyámat hallanám! Ám itt most nem aggastyánokról, hanem a WoW „nagy öregeiről” beszélek, akik ott voltak a hősi időkben, az első lagoknál, szerverleállásoknál, a bugos lootoknál, látták a még meg sem tervezett szetteket*, és paladinként ötpercenként integették végig a negyvenfős raidet a buffokkal. Merthogy a paladinok csak táncolni és integetni tudnak, ez a megállapítás bizonyára innen eredeztethető, no meg onnan, hogy ők voltak a OOC-rezzerek** is raiden. Tudod, amikor még nem került mindenki combatba a boss termébe lépéskor, ők kissé távolabb megálltak, és onnan élesztgették az elesett harcostársakat, vagy ha olyan nem volt, hát akkor unalmukban mit csinálhattak volna, ha nem integetnek és táncolnak… és igyekeznek kimaradni a harcokból (sokszor ez nem is volt olyan könnyű feladat).

WoW-2006_a-paladinok-integetnek

A képen: integető paladinok Vaelastrasz előtt Blackwing Lair-ben.Too late…friends. Nefarius’ corruption has taken hold. I cannot…control myself. I beg you Mortals, flee! Flee before I lose all sense of control. The Black Fire rages within my heart. I must release it! FLAME! DEATH! DESTRUCTION! COWER MORTALS BEFORE THE WRATH OF LORD….NO! I MUST FIGHT THIS! ALEXSTRASZA, HELP ME! I MUST FIGHT!”**mondta harc előtt a vörös sárkány, emlékszel? Őt nem szívesen öltük meg hétről hétre, de ha tovább akartunk menni – márpedig ki ne akart volna? –, akkor meg kellett tennünk. Egyébként jó kis boss volt! A legmanazabálóbb varázslatokat/gyógyításokat használhattad, mert folyamatosan töltötte vissza a manát; ez volt az a bónusz, amit még adni tudott, mielőtt újra eluralta volna tőle az elméjét Nefarius. Ja, és az instantspell-buff, amit azelőtt kaptál meg, hogy felrobbantál volna? Nálatok nem próbálták ki a HS-t Ironforge-ba/Ogrimmarba? Dehogynem! Valld csak be! Robbanódebuffal a fején hősünk be az aukciósház elé, bomba leketyeg, fél város hulla, lehet visszafutni! (Ennél jobb poén már csak az „I’m the Iceblock” makró Sapphironnál a mágusoknak. Tudod, ezzel a makróval kasztol magára egy jégpáncélt, és azt hiszik, ő az egyik kijelölt menedék, az ő háta mögé kell futni – aztán persze mégsem… elég gonosz dolog! Na de ez későbbi történet)

Szóval ott tartottam, hogy keresztülcsörtetünk BWL-en, és ha ez megvan, esetleg kipucoltuk AQ-t is, meg felszerelkeztünk szépen, átmehettünk Naxxramasba (itt lakik egyébként Sapphiron, csakhogy a WoW elején nem mindenki jutott el hozzá, sőt, a közösség nagyobb része nem látta belülről  Naxxramas termeit), amely ez idő tájt még a Keleti Ragályföldeken (Eastern Plagelands) állt, nem északon lebegett. Addigra már sokat fejlődött a játék: kaptunk jelölőket például, hogy el ne tévesszük, kinek van fontos feladata (és véletlenül se felejtsük el szidni, ha valami nem klappolt).

WoW-2006_15perces-BoM

És arra emlékszel, hogy kulcsok kellettek a komolyabb instákhoz? A kulcs meg kulcskarika helyett a hátizsákodban foglalta a helyet – már ha nem hagytad megint a bankban…? De nem volt ám mindenkinek kulcsa: sok kitartás kellett egy-egy kulcs megszerzéséhez, meg barátok, mert ki a csoda tartott volna veled és mondott volna le a kulcs egy-egy darabjáról, ha nem biztos benne, hogy te is magaddal viszed, vagy mész vele, ha szüksége van rá? Merthogy abban az időben nehéz volt csapatot keresni: ha nem volt guilded, vagy barátok épp online, csak kiabálva, sok-sok visszautasítást lepergetve magadról juthattál hozzá, főleg azokban a városokban, amelyekben volt aukciósház. Mert az sem volt ám mindegyikben, csak egy szövetséges (a törpék fővárosa, Ironforge) és egy hordás (az ork főváros, Orgrimmar) városnak volt aukciós háza, így hát odagyűltek a népek. Volt is lag, meg szerverösszeomlás, aztán unalmunkban raid helyett szaladgálhattunk lvl1-es taurenekkel és/vagy gnómokkal, ki mivel, hogy elüssük az időt, ameddig a szerverünk visszatér, és mégis mehessünk Molten Core-ba/Blackwing Lairbe? Szóval ott tartottunk, hogy kulcs. A bankban. Nos, ha ott hagytad, és nem volt mage meg lock a csapatban, akkor mindenki arra várt, hogy vissza repülj/metrózz/hajózz érte – szigorúan tömegközlekedéssel, mert a repülő hátast még hírből sem ismertük –, majd ugyanazon az úton visszabumlizz az instance-ba, mivelhogy idézőkő sem létezett. Az út súlyos negyed-félórákat vett el a csapat idejéből.

Ám már a hőskorban is léteztek vérprók meg vérn00bok, türelmetlenek meg türelmesek, ninják meg lootkurvák, és persze azért akadt normális játékos is. Mint te vagy én… 😉

Ezekre a régi szép időkre emlékeztet ez a kis gif, amelyet az LFG.hu-n találtam, a régi cuccok között. És hogy még inkább belemerüljünk az emlékekbe: amikor a kis montázs született, az LFG.hu még RPG.hu volt.

Hogy állt volna össze a Gyűrű Szövetsége,

ha a WoW keretei között szervezik?

avagy

WoW-lfg LotR módra

Lotr-WoW Lfg

Lábjegyzet a pirossal kiemelt szövegekhez:

*Emlékszel az úszósapka jellegű Stormrage-sityóra, ugye… nem mindig volt az az impozáns szarvasagancsos csuklya, meg a jó kis mage-gatyára, amelyik női karaktereken úgy nézett ki, mint valami forrónaci? – a tervezők bizonyára nem gondolták, hogy ilyen hamar eljutnak odáig az emberek…

**Out of Combat rezzer

***„Túl késő, barátaim. Nefarius rontása fogva tart. Nem vagyok a magam ura. Könyörgök, halandók, fussatok! Meneküljetek, mielőtt teljesen elveszítem az irányítást a cselekedeteim felett. A sötét láng tombol a szívemben. Ki kell eresztenem! LÁNGOK! HALÁL! PUSZTÍTÁS! REJTŐZZ EL, HALANDÓ, NEFARIUS HARAGJA ELŐL….NEM! MUSZÁJ HARCOLNOM! ALEXSTRASZA, SEGÍTS! MUSZÁJ HARCOLNOM!”

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.


Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.

Tovább az eszköztárra