23. lecke: Rajzoljunk valamit! 2. rész: a logó

Logót rajzolni egyszerű. Egyszerű, forma vagy betű, esetleg a kettő kombinációja, de semmiképpen nem igényel nagy rajztudást. Logót tervezni nehéz. Nem könnyű egy ábrával és egy-két szóval vagy betűvel kifejezni egy társaság vagy egy termék lényegét. Vagy akár egy emberét, hiszen a monogram is amolyan logóféleség, és ma már sok embernek van például személyes blogja, weboldala.

Milyen feltételeknek kell megfelelnie a jó logónak:
  • 1. legyen figyelemfelkeltő;
  • 2. legyen egyedi, hogy könnyen felismerjék;
  • 3. fejezze ki azt, amiért készült;
  • 4. kis és nagy felületen is jól mutasson;
  • 5. legyen egyszerű, hogy könnyen megjegyezzék!

Emellett persze vannak még kritériumok, attól függ, mire kell a logó, és milyen felületeken kívánják használni, megjelentetni. És hát legyen ízléses, de, ugye, ízlésről elég nehéz vitatkozni, így azt mindenki maga döntse el, milyen típusú tetszik neki. Természetesen léteznek trendek, léteznek tipográfiai és grafikai útmutatók, ezeket mindenképpen érdemes megnézni, mielőtt magunk szeretnénk nekiállni a tervezésnek, és még azután is inkább forduljunk szakemberhez, főleg ha vállalkozásról van szó. Egy monogramot, egy személyes weboldal feliratát, egy favicont viszont nyugodtan alkothatunk magunknak laikusként is, komolyabb kockázat nélkül. Nos, miután mindenkinek jól elvettem a kedvét, lássunk neki! Először is logórajzoláshoz egyértelműen alkalmasabbak a vektorgrafikus programok (Inkscape, Illustrator), mint pixelgrafikus társaik (Gimp, Photoshop), ahogy az első leckében már említettem, mivel az egyik kritérium, hogy kis és nagy felületen egyaránt használni lehessen. Tervezni persze akár papíron is lehet, mindenképpen érdemes azonban átrajzolni vektorosra a végén (az átrajzolásról a következő leckében lesz szó). Háromféle logóalaptípus van:

  • 1. szöveges logó (csak tipográfiai elemet tartalmaz),
  • 2. ikonikus logó (csak ábrát tartalmaz, mely lehet egy szimbólum vagy maga a termék),
  • 3. vegyes logó (ábra és betű kombinációja)
Szöveges logó készítése

23 gyakorlat_rajzjatek_2a Ezen fázisok mellett még, amennyiben úgy látjuk hogy a szövegben a betűk egymáshoz képest nincsenek jól elosztva, igazítsuk meg őket (ezt hívjuk egalizálásnak)! Ezt megtehetjük még szöveges módban az elején (A 15. leckében [szövegszerkesztő] az okkersárgával jelölt 4. csoport második pontja a betűtávolság-beállító), vagy a betűk egyenkénti kijelölésével már (út)vonallá alakított módban. Ha az utóbbit választjuk, a Ctrl billentyű nyomva tartása mellett kattintunk rá objektumkijelölő eszközzel a kívánt betűre, így csak az lesz kijelölve az egész szövegbox (illetve már objektumcsoport – mivel betűnek lenni az átalakítással megszűnt szövegnek lenni) helyett. Más mód is van egyes betűk önálló mozgatására: bontsuk szét az objektumcsoportot a következőképpen: jelöljük ki objektumkijelölő nyíllal, majd nyomjunk Shift Ctrl G-t, és már minden betűnk különálló objektum. Később. amikor már a kívánt helyre kerültek a betűk, újra visszacsoportosíthatjuk, nehogy szétessen az ábra, Ctrl G lenyomásával.

Ikonikus logó készítése

23 gyakorlat_rajzjatek_2b 23 gyakorlat_rajzjatek_2c

Vegyes logó készítése

23 gyakorlat_rajzjatek_2d 23 gyakorlat_rajzjatek_2e Remélem, a tippek használhatóak voltak annak ellenére, hogy a logók csak példa jellegűek, és elég egyszerűek is!

Előző rész

Folytatás

(A cikkek tartalmát időről időre kiegészítem, frissítem, ameddig úgy nem érzem, hogy már rendben vannak. Ha hibát találsz bennük, kérlek, írd le nekem. Köszönöm.)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.


Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.

Tovább az eszköztárra