25. lecke: Az eszköztár, 20. rész

Nos, miután túljutottunk az eszköztár utolsó darabján lassan már érkezik is az új verzió (akit érdekel a megjelenés előtti verzió, innen letöltheti), benne az új eszközzel, egy

colstokkal.

A colstok mérőeszköz, mellyel ponttól pontig mérheted a távolságot, valamint a kezdőpontból kiinduló vízszintes vonalhoz viszonyítva a kiindulópont és a végpont által maghatározott egyenes szögét. Lássuk, hogyan!

Eszkoztar_20

 

1. Fontméret-beállító

Sokat nem igazán lehet mondani róla: a colstok által kijelzett számok nagyságát állíthatod a számérték mellett látható fel-. és lefelé mutató nyilacskák segítségével, illetve direkt beírással.

2. Mértékegység-beállító

Ez is magáért beszél: itt tudod beállítani, milyen mértékegységben szeretnéd látni az általad kijelölt két (és a többi, útba eső) pont távolságát, illetve az általuk meghatározott egyenesnek a vízszinteshez viszonyított szögét. Alapbeállítás a pixel (px) – ami nekem egy vektorgrafikus programnál mondjuk elég fura… –, de a legördülő menüből választható a pont (pt), a centiméter (cm), a méter (m), a hüvelyk (inch – in), a pica (pc), valamint a láb (foot – ft) is.

Példának most álljon itt két kép, az egyiken 25 pontra van beállítva a fontméret, a másikon 10-re (ez egyébként az alap), de mindkettőn jól látható, hogy az összes, utunkat keresztező pont távolságát jelöli az eszköz a végpontén kívül:

2015-01-05_16h48_42 2015-01-05_16h49_32

Előző rész

Folytatás

(A cikkek tartalmát időről időre kiegészítem, frissítem, ameddig úgy nem érzem, hogy már rendben vannak. Ha hibát találsz bennük, kérlek, írd le nekem. Köszönöm.)

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.


Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.

Tovább az eszköztárra